dinsdag 16 april 2024

N Nieuws

Uitslag en verslag KK 2023

Verslag met een lach

23 september de eerste dag van het KK Tirion. Onder het mom van ‘De beste stuurlui staan op het Startschip’ zou ik een dagje mee op de ‘Tjerk’ om het één en ander kritisch te aanschouwen en er een dito verslag van te maken. Maar voordat de wedstrijden los zouden barsten allereerst het palaver in restaurant Helder. Aangekomen in Boornzwaag zag ik een kajuitzeiljacht half overdwars in de vaart liggen. Mijn gedachte was meteen: “Welke schipper legt zijn boot nou zo voor de wal?”

Frids dus…… de diepgang van de boot bleek iets teveel voor dit stukje Friese water. Voordeel is dan wel dat de boot in ieder geval muurvast ligt……….In het restaurant aangekomen stond diezelfde Frids als een volleerd barman koffie te bereiden. De vraag van vandaag: “Zou Frids stiekem ambities hebben voor een carrière switch?” 

Iemand die zeker had nagedacht over een switch was Ale. Als weerman en opvolger van Gerrit Hiemstra. Ale vertelde dat hij fantastisch weer kan voorspellen vanuit zijn glazen bol. “Kijk, voor vandaag misschien nog een buitje, een wolkje zo hier en daar, tussendoor een zonnetje en er staat ook nog wind”. Een geweldig betrouwbare voorspelling. Het feit dat zijn glazen bol een iets afwijkende vorm heeft, nl de vorm van een smartphone, zal hoogstwaarschijnlijk de reden zijn geweest dat de carrière switch niet van de grond is gekomen.

Foppe vertelde dat de laatste dagen in de aanloop van het KK ietwat stressvol waren geweest. Het MayDay team had nog geen licentienummers doorgegeven en Foppe zag zich daarom genoodzaakt om een MayDay uit te zenden. Maar als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Het Team MayDay had Foppe zijn noodkreet ontvangen en beantwoordde deze meteen met de benodigde licentienummers.    

Dan het palaver. Wedstrijdleider Jan Spijkerman was kort maar krachtig. Een gate, startprocedure staat vermeld in de wedstrijdbepalingen, finishprocedure idem dito. Alleen de finishvlag is blauw….is normaal blauwwit, maar waarschijnlijk is het woordje ‘wit’ tijdens het schrijven vergeten of verdwenen, dus blauw……Kortom volkomen duidelijk.

Wat ook volkomen duidelijk was, was de rolverdeling aan boord van het startschip. Als een geoliede machine voerde iedereen in zijn/haar taak uit. De ‘Tjerk’ is het nieuwe startschip van de KWV Langweer. Volgens de dames aan boord is het grote voordeel van dit schip dat er een wc aan boord is. Een wc die in de machinekamer staat en dus als de nood het hoogst is, zit je er warmpjes bij, inclusief diesel- en oliegeur. Luchtverfrisser is daarom overbodig.

De wedstrijdbaan lag er weldra in en om 10.00 uur exact was de 1e start. Al snel ontstond er een tweedeling in het veld. Team Jansma, team Zijm, team Fier en Ale&Co toonden meteen hun ambities. Het was stuivertje wisselen over en weer, waarbij team Zijm liet blijken dat ze niet voor niks de Sneekweek had gewonnen en hoogstwaarschijnlijk de te kloppen Tirion zou zijn. Achter deze 4 boten was de strijd overigens niet minder spannend, ook hier wisselde men voortdurend van positie.

Dat de Tirion best wel lastig is om te zeilen ondervonden de meiden Bente K, Feare en Bente S aan den lijve. Gestoei met de spinnaker, die maar niet wilde gaan staan, Maar in de 3e ronde hoorden we op het startschip plots een luid gejuich op gaan. De spinnaker van de NED12 stond prachtig in de wind en wat was er een blijdschap aan boord. Wellicht dat de meiden daardoor vergaten dat de spinnaker tijdig ingehaald moet worden…….. spinnaker, spie, schoten en lijnen; alles zat in de knoop. Ze waren al bijna halverwege Joure, toen het opgelost was en ze de wedstrijd gingen vervolgen (i.p.v. te gaan winkelen in Joure). Ook de daaropvolgende rondes en wedstrijden bleef het stoeien, maar diep respect dat de meiden het met veel plezier bleven proberen.

Windschiftingen in de ochtend maakten dat de boeien voortdurend verplaatst moesten worden en dit zal voor de sommigen ongetwijfeld nadelig zijn geweest. En wij, als beste stuurlui op het startschip verzorgden een uitermate objectief en deskundig commentaar……..”Dat zie je toch”…  “Wat doen zij nou” …. “Gaan ze koffiedrinken in Langweer ofzo”……… “Ik zou ‘m maar snel door de wind gooien, wat een ongunstige slag”……”Wat doet ‘ie daar bij de wal, de boeien liggen bij de andere wal hoor” ……. “Mooie slag”…… “Moet je kijken hoe hard hij loopt” ……. “Zooo spannend, ze liggen wel heel dicht bij elkaar”……… “Moet je dát nou weer eens zien”………”Zijn ze al bij de bovenste boei, of is dat weer zo’n huurvalkje”……… Uitermate objectief en deskundig dus

Na 2 wedstrijden in de ochtend was er de welverdiende lunchpauze. Ik bleef aan boord van het startschip waar goed om het inwendige van de mens werd gedacht. Tijdens de lunch werden er vele verhalen verteld over hoe men zowel letterlijk als figuurlijk bij de KWV Langweer aangespoeld c.q. verzeild was geraakt. 

Na dit intermezzo stonden er nog 2 wedstrijden op het programma. Dat oefening kunst baart en een goed op elkaar ingespeeld team belangrijk is deed deze middag weer blijken. De teams van Jelle Ooms en Thomas Slump lieten mooie dingen zien, maar helaas net niet stabiel genoeg. De Funrunner had idd veel fun, Ale en Reinier waren in een steady state. Dick trok al zijn haren uit het hoofd hoe het kon dat de Icarus niet helemaal deed wat hij graag wilde. Frids gaf de schuld aan het nieuwe zeil, of was het dat hij meer met de organisatie en zijn ambitie als barman bezig was? De meiden bleven proberen en kregen daarbij coaching van Vincent in de snelle Alu van de KWV Langweer. Jelmer herpakte zich na een ietwat mindere start in de ochtend en maakte het team Zijm best lastig. Spannende en stuk voor stuk boeiende wedstrijden.

Na zo’n dag op het water ontstaat er altijd een gezonde trek. Maar uiteraard moest er eerst geborreld worden. Dat bij de Tirion-club iedereen een winnaar is deed blijken. Tijdens de borrel deelden Foppe en Frids aan ieder team een leuke en passende attentie uit. Ook werden er ambities uitgesproken over de HT-race en bleek dat de familie Jansma al bezig is met opvolging. Jaja, een meerjarig opleidingsplan is al in de maak. 

Ook Remco en WJ hadden besloten om even langs te komen waaien. Geen tijd om te zeilen, want Remco moest verhuizen, maar wel tijd om de Talent-van-het-jaar-beker terug te brengen …Jaja, daarmee ontstond bij mij de indruk dat ze al stiekem bezig zijn met de voorbereidende krachttraining voor de HT. Wasmachine, kasten, de Talent-van-het-jaar-beker en vele andere zware objecten waren die dag verstouwd. En laat dat nou een perfecte krachttraining zijn. 

 

Ook ontstond er, nadat Marika wel heelllll erg enthousiast vertelde over discotheek de Ald Wal, een idee om een Tirion disco avond te organiseren. In 40 jaar nog niks veranderd qua interieur, maar nu wel met zowel jong als oudere jongeren als publiek…..én Friese Shotjes (i.p.v. Bessen, Pisang Ambon, Blue Curaçao ….)Afijn, hilariteit alom. Een heerlijke en ongedwongen bijeenzijn.

 

Maar…… dit jaar ook de eerste editie zonder de aanwezigheid van Adriaan. Adriaan, de geestelijk vader en medeontwerper van de Tirion. Adriaan, enorm betrokken bij de Tirion-club en altijd aanwezig bij het KK/NK. Adriaan, een inspirator die zijn Funrunner beschikbaar heeft gesteld voor jong talent. Maar vooral een bijzonder en mooi mens. Er bestaat geen twijfel over dat het bestuur van de Tirion-club Adriaan zijn gedachtegoed in ere zal houden en zal trachten dit uit te breiden.

 

Bij deze wil ik iedereen bedanken voor deze fantastisch leuke dag en ik hoop dat de Tirion-klasse zich meer en meer zal manifesteren en uitbreiden!

 

 

 

Tirion 21 Klasse Organisatie

Email: info@tirionklasse.nl

www.tirionklasse.nl

Social Media