maandag 04 december 2023

T Tirion 21 Klasseorganisatie

Historie

Wedstrijd zeiler Adriaan van Vollenhoven was in het begin jaren 90 op zoek naar een behendige, betaalbare zeilboot die het sportieve zeilen en het comfort van een kleine kajuitboot combineerde. Toen hij een dergelijke boot niet kon vinden, ontwikkelde hij samen met Jac.(Koos) de Ridder in 1994 een nieuw concept: De Tirion 'One Design'.

Gerrit de Wilde in Lelystad heeft de eerste Tirons gebouwd, toch hebben er de daarop volgende jaren maar 10 boten het eerste levenslicht gezien. In 2003 zag Geuzenboats met aan het roer Titus Mulder al snel een winnaar in de Tirion,en heeft letterlijk het ontwerp een tweede leven gegeven. De boot werd al snel populair als huur boot maar ook als instructie boot op de Friese en Hollandse zeilscholen,sommige zeilscholen zien de Tirion zelfs als vervanger van de polyvalk. Geuzenboats produceerde in een relatief korte periode meer dan 50 boten, maar men had al snel door dat als hij goed wou blijven concurreren de boot op den duur niet meer in Nederland gebouwd kon worden.

Geuzenboats presenteerde de Tirion 21 in 2006 op een beurs in het verre Oosten, men wist gelijk 3 Tirion in China aan de man te brengen, de eerste contacten werden gelegd, na het verlenen van bouwlicentie aan een Chinese werf, kon de productie in 2007 daar opgestart worden. In eerste instantie bouwde deze werf voor de Chinese markt, maar sinds eind 2007 komen de casco's uit China naar Friesland toe voor de assemblage. Inmiddels zijn er meer dan een 10 tal Chinese casco's geïmporteerd en heeft de werf er daar 5 zelf gebouwd.Door de combinatie van het ontwerp, met zijn uitstekende rompvorm, Selden rondhouten, het Harken beslag, de goed presterende NED31 zeilen, en niet te vergeten Titus Mulder die altijd en nog steeds de bouwmethode perfectioneerd, ontstaan de unieke zeileigenschappen, die de goed te trimmen Tirion in zijn klasse uniek maakt.Op dit moment varen er meer dan 100 boten rond.

De vele podium en eerste plaatsen in de bekende zeilwedstrijden zijn bekend, elk jaar weer varen de Tirions vooraan in deHT race en natuurlijk het Kruis van Heeg.Ook worden er steeds meerTirions succesvol in de vele clubwedstrijden overal in het land.

Ongeveer 5 jaar geleden besloot Zeilfabriek De Morra te proberen een Tirioncup van de grond te krijgen Waarom? Omdat de Tirion een fantastische zeilboot is, een zeilboot bedoelt om mee te zeilen. Heerlijk hoog aan de wind te kunnen, grote snelheden halen en toch ook zeer ontspannen met 4 personen in de kuip kunnen zitten.Een zeilboot ideaal voor wedstrijdzeilen. Mede daardoor is Zeilfabriek De Morra begonnen met het organiseren van de Tirioncup. Na een lastig eerste jaar, met maar weinig deelnemers is het populaire en succesvolle evenement ondertussen gegroeid naar ruim 20 Tirions.

Tirion 21 Klasse Organisatie

Email: info@tirionklasse.nl

www.tirionklasse.nl

Social Media